رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان از افزایش بیش از ۲۴ درصدی، جوجه ریزی در 6 ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه خبر داد.

عباس مویدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار دلفین، ضمن اشاره به نحوه عملکرد و ارزیابی وضعیت این سازمان، اظهار داشت: سازمان جهاد کشاورزی استان، مطابق با اسناد بالادستی موظف است که «بهره وری» را در دستور کار قرار دهد.

مویدی ابراز داشت: استان هرمزگان در بحث تنش خشکی و تنش آبی با چالش مواجه است بنابراین ما تا حدی توانستیم، تنش خشکی را با افزایش راندمان سیستم آب و اجرای سیستم نوین آبیاری مرتفع کنیم و همچنین براساس اسناد بالادستی، سازمان جهاد کشاورزی می‌بایست شورورزی را در دستور کار خود قرار می‌داد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برای نخستین بار در کشور است که این سازمان، اراضی را در سواحل شناسایی کرد تا بتواند از جلبک که تکنولوژی جدید است، مطالعات آن توسط اکولوژی خلیج فارس و با همکاری همکاران شان در منطقه سیستان رقم الوار را کار کرده بودند، سعی شد از طرف شرکت شهرک های کشاورزی در راستای اجرای زیرساخت ها، کمک بگیریم و خوشبختانه مطالعات آن انجام شد و چند روز پیش به فراخوان رفت و همین موضوع می تواند در تولید علوفه کمک کند که یکی از چالش های مردم در تعلیف دام به ویژه در استان هرمزگان است.

به گفته وی، سرمایه گذاری در مقیاس بزرگ، موجب تحول اساسی در اقتصاد استان می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان تصریح کرد: توسعه میوه های گرمسیری از مهم ترین برنامه های دولت سیزدهم برای استان بود و از آنجایی‌که پتانسیل های بالقوه ‏ای به منظور توسعه نخیلات در هرمزگان وجود دارد ما با استفاده از کمک های فنی و اعتباری که اهرم مناسبی برای حمایت از سازمان بود، اصلاح و نوسازی بالغ بر هزارو ۱۰۰ هکتار از نخیلات استان را انجام دادیم.

وی هدف از اجرای طرح نخلستان مجول در بشاگرد را ایجاد تحول بزرگ در تولید خرما درجه یک تجاری، اشتغال جوانان و محرومیت زدایی در این منطقه عنوان کرد.

مویدی بیان داشت: اقلیم استان هرمزگان برای کشت ارقام موز مناسب است. سالیانه برای تهیه موز بیش از یک میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود تا بتوانیم موز مورد نیاز کشورمان را تأمین کنیم.

وی عنوان کرد: با موافقت سرمایه گذار، میزان اراضی برای کشت موز در اختیار شرکت سهامی زراعی گذاشته شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان اذعان داشت: ۵۷۳ نفر از اهالی جاسک و بشاگرد عضو شرکت سهامی زارعی جگین هستند که سالهاست نتوانستند در تمام اراضی شان کشت کنند و از آنجایی که قرارداد مناسبی در این زمینه منعقد نشده بود و سهامداران متضرر می شدند، ما به عنوان شخص ثالث به این موضوع ورود کرده و قرارداد را فسق نمودیم ‌تا زمینه سرمایه گذاری جدید و با هدف توسعه اقتصاد کشاورزی ایجاد شود.

وی ابراز داشت: امسال حدود هزار هکتار اراضی را «معادل ۴۰ درصد موز مورد نیاز کشور» زیر کشت خواهیم برد.

مویدی با اشاره به نام گذاری سال ۱۴۰۳ از سوی رهبری معظم انقلاب، گفت: کشاورزی مردمی ترین بخش در اقتصاد کشور ما تلقی می شود، بنابراین لزوم ساماندهی و انسجام در بخش کشاورزی ضرورت دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان با اشاره به اجرای طرح نوغانداری در هرمزگان اذعان داشت: «طرح نوغانداری» سالهاست در استان های شمالی و مرکزی به عنوان یک فعالیت انجام می شود ما به منظور ارتقا توانمندی زنان در عرصه اقتصاد استان و بخش کشاورزی، این طرح را در هرمزگان دنبال کردیم.

وی در ادامه سخنان خود اذعان داشت: صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایر به عنوان یک دستاورد تلقی می شود و باید در نظر داشت که با استفاده از ظرفیت اعضای این صندوق، می توان در مقوله نوغانداری به اهداف مطلوب رسید و اشتغال پایدار ایجاد کرد.

به گفته وی، «نوغانداری» به عنوان فعالیت اقتصادی جانبی در کنار کشاورزی و باغداری می تواند رونق بخش سفره هزاران خانواده باشد.

مویدی در ادامه خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰۰ نفر از زنان روستایی و حتی آقایان برای آموزش نوغانداری داوطلب شده و آموزش دیدند و بیش از ۲۲ هزار اصله نهال توت در مناطق مستعد از جمله رودان و حاجی آباد کشت شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان بیان داشت: در بخش کشاورزی، تقریبا زمانی کافی برای به ثمر نشستن محصول لازم است. طبق برآورد کارشناسان کشاورزی در حوزه توت، حداقل سه سال باید از کشت اولیه آن بگذرد تا برای کرم ابریشم آماده شود.

وی عنوان کرد: در سال دوم کشت به‌ صورت آزمایشی، نخی را تولید کردیم که قیمت آن در بازار ۴۵۰ هزار تومان خریداری می شد، اما به دلیل کیفیت بالای آن، حدود ۸۵۰ هزار تومان خریداری شد، همین سبب شد داوطلبان زیادی از این کشت استقبال کنند.

وی با اشاره به اهمیت «زراعت چوب و کاشت اکالیپتوس» در نوار ساحلی استان هرمزگان ابراز داشت: نوار ساحل جنوب کل کشور، ظرفیت مناسبی برای کشت اکالیپتوس است که می‌توان از چوب آن برای تولید کاغذ و دیگر محصولات استفاده کرد.

وی اذعان کرد: با پیشنهاد یکی از سرمایه‌گذاران که بیش از ۵۰ درصد تولید کاغذ در کشور را به عهده داشت، موافقت کردیم و با کمک صمت و شهرک های صنعتی، زمینی را در اختیار سرمایه گذار قرار دادیم تا بتوانیم زنجیره کاغذ در استان را کامل کنیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در بخش دیگری از سخنانش به زمستان‌گذرانی زنبورهای تولید کننده عسل در هرمزگان اشاره کرد و گفت: سال گذشته با دستگاه های حمایتی، تفاهم نامه ای را منعقد کردیم. با کمک فرمانداران و مدیران جهاد کشاورزی شهرستان ها، لیست علاقمندان به تولید عسل را تهیه کرده و برای دریافت تسهیلات به بانک عامل معرفی کردیم، این روند ادامه دارد تا بتوانیم عسل مناسب در استان را تولید کنیم.

مویدی در بخش دیگری از سخنانش به زنجیره حیوانی و گیاهی اشاره کرد و گفت: با توجه به مطالعاتی که از قبل انجام شده، زاگرس را به ‌عنوان محل مناسب برای زنجیره حیوانی و سواحل مکران هم به‌عنوان زنجیره گیاهی معرفی کرده بودند.

وی گفت: برای رسیدن به شهر نساجی، باید اقدامات دیگری صورت بگیرد، با وجودصنایع نفتی در جاسک و صنایع پتروپالایش مختلف ما می توانیم زنجیره تولید نخ و توسعه کشت پنبه را داشته باشیم.

مویدی بیان داشت: نساجی، اشتغالزاترین صنعت در کشور است و اگر نتوانیم پنبه را وارد کشور کنیم، تمام صنایع با خطر جدی مواجه خواهد شد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی هرمزگان در ادامه خاطرنشان کرد: باید تلاشمان بر این باشد تا کشت پنبه در اقلیم مناسب «جاسک» که دارای رطوبت بالایی است، صورت پذیرد و این گونه به راندمان آبیاری و افزایش بهره وری در واحد سطح در زمینه کشت پنبه کمک می شود.

وی در ادامه افزود: این کشت سال‌ها به دلایل مختلف در استان فراموش شده بود، دو سال است به‌صورت آموزشی انجام می‌شود و با سرمایه‌گذارهای مختلفی وارد مذاکره شدیم. هزینه زیرساخت، به دلیل بحث انتقال آب، بالغ بر ۶۰ میلیارد تومان است.

وی ابراز داشت: احداث سد سدیچ منطقه جاسک، در حال مطالعه است، با احداث این سد می توانیم اراضی بیشتری هم به نباتات گرمسیری و هم برای کشت پنبه اختصاص دهیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: در بنادر به دلیل گرمای شدید در صادرات و واردات، سبب کاسته‌شدن عمر محصول صادراتی می‌شد و با هماهنگی ادارات تابعه، طرح‌های زیادی به استاندار، سازمان برنامه بودجه معرفی و با تأمین منابع، توانستیم با سرمایه‌گذارهای بخش خصوصی ساخت اولین سالن‌های سردخانه در بنادر استان انجام بگیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: در حوزه دام و طیور، بیش از ۲۶ واحد صنعتی و نیمه صنعتی را پس از گذشت سالها توانستیم به چرخه تولید بازگردانیم و همچنین ما توانستیم، حدود ۲۵۰ واحد را در شاخه شمالی و دشت مرکزی میناب، جاسک، بندرعباس و دیگر نقاط استان احیا کنیم.

مویدی به اقدامات انجام شده در حوزه جوجه ریزی طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۰میلیون و ۲۶۹ هزار قطعه جوجه‌ریزی در سال انجام شد و در سال ۱۴۰۰ به ۲۲ میلیون و ۹۲۳ هزار قطعه ارتقا یافت.

وی در ادامه افزود: سال ۱۴۰۱ به دلیل هدفمندی یارانه با کاهش یک‌ماهه جوجه‌ریزی به ۲۱میلیون و ۱۶۹ قطعه رسیدیم و با توجه به برنامه ریزی هایی که در سال ۱۴۰۲ انجام شد با اختصاص تسهیلات به مرغداران و دامداران از ۲۱ میلیون قطعه به ۲۵میلیون و ۳۲۹ هزار قطعه افزایش یافت و همین امر ما را از ۴۲ هزارتن تولید به ۴۷هزار تن در سال رساند و با مشارکت همکاران و تلاش مرغداران زحمتکش، این اقدامات باعث آرامش در بازار مرغ شد.

وی بیان داشت: در اردیبهشت ماه امسال، حدود دو میلیون و ۶۳۶ هزار قطعه جوجه ریزی و در مهرماه امسال نیز حدود دومیلیون و ۸۲۸ هزار قطعه جوجه ریزی انجام شد.

مویدی در بخش پایانی سخنانش گفت: میزان جوجه ریزی در مرغ داری های این استان طی ۶ ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه، بیش از ۲۴ درصد رشد داشته است.

  • نویسنده : فاطمه درویش پور